25/11/08

Πορτοκαλί Σύνολο

Το πορτοκαλί είναι ωραίο χρώμα. Πορτοκαλί είναι τα πορτοκάλια και άλλα ωραία πράγματα στην ζωή. Η ομορφιά του χρώματος αυτού όμως δεν πρόκειται να μας απασχολήσει στο συγκεκριμένο άρθρο.
Πολλοί από σας θα γνωρίζετε, θα έχετε ξανακούσει -και λιγότεροι θα γνωρίζετε προσωπικά- το κενό σύνολο. Τούτο το αξιοθαύμαστο σύνολο είναι το σύνολο που δεν περιέχει κανένα στοιχείο (!). Αξιωματικά (στην θεμελίωση της συνολοθεωρίας από Ζermelo - Fraenkel) λέμε ότι υπάρχει σύνολο x τέτοιο για το οποίο ισχύει ότι δεν υπάρχει σύνολο y τέτοιο ώστε να ανήκει στο x. Όχι και ό,τι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι τα μαθηματικά. Το εντυπωσιακό σχετικά με αυτό το σύνολο είναι ότι ό,τι και να ισχυριστείς για τα στοιχεία του ισχύει. Για παράδειγμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να ισχυριστούμε ότι όλα τα στοιχείατου κενού συνόλου είναι πορτοκαλί.
(Πρόταση:)Έστω λοιπόν ότι όλα τα στοιχεία του είναι όντως πορτοκαλί.
Θα αποδείξουμε την παραπάνω πρόταση με την γνωστή μέθοδο της απαγωγής σε άτοπο.
[Σύντομη σημείωση: Η απαγωγή σε άτοπο γνωστή και ως εις άτοπο απαγαγωγή για τους λάτρεις της αρχαίζουσας δεν έχει να κάνει με λύτρα, μασκοφόρους, όπλα και μπάτσους. Είναι μια μέθοδος απόδειξης στα μαθηματικά, η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως εξής: αν έχουμε δύο ενδεχόμενα, τότε μπορούμε να αποδείξουμε ότι ισχύει το ένα, εξασφαλίζοντας ότι αποκλείεται να ισχύει το άλλο (τότε λέμε ότι καταλήξαμε σε άτοπο) Πολλοί από σας τώρα θα με κοροϊδεύετε που μπήκα στον κόπο να εξηγήσω κάτι τόσο γνωστό, όμως σας πληροφορώ ότι υπάρχουν ρεύματα μαθηματικών τα οποία δεν την δέχονται τόσο αβίαστα]
Έτσι λοιπόν και εδώ, ας ισχυριστούμε ότι ισχύει το αντίθετο δηλαδή ότι δεν είναι όλα τα στοιχεία του κενού συνόλου πορτοκαλί, ισοδύναμα ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα στοιχείο του κενό συνόλου το οποίο δεν είναι πορτοκαλί, για να αποδείξουμε τελικά ότι αποκλείεται να συμβαίνει αυτό και άρα ότι όλα τα στοιχεία του κενού είναι πορτοκαλί. Προχωρούμε.
(Απόδειξη:)Έστω ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα στοιχείο που ανήκει στο κενό σύνολο και δεν είναι πορτοκαλί. Άτοπο.
Γιατί άτοπο; Μα γιατί δεν υπάρχει στοιχείο που ανήκει στο κενό σύνολο και δεν είναι πορτοκαλί, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει στοιχείο που ανήκει στο κενό σύνολο (παιχνίδια της λογικής: η σύζευξη μιας ψευδούς και μια αληθούς πρότασης είναι μια ψευδής πρόταση, πρόταση δηλαδή που "δεν ισχύει", σκεφτείτε το). Επομένως, όπως είπαμε, δείξαμε ότι δεν υπάρχει στοιχείο που να ανήκει στο κενό σύνολο και να μην είναι πορτοκαλί, άρα όλα τα στοιχεία του κενού συνόλου είναι πορτοκαλί. Ακόμη πιο εξωφρενικό είναι να σκεφτείτε ότι εύκολα αποδεικνύουμε ότι κανένα στοιχείο του κενού συνόλου δεν είναι πορτοκαλί (αφήνεται ως άσκηση στον αναγνώστη). Το ίδιο εύκολα, αποδεικνύουμε ότι τα στοιχεία του κενού συνόλου είναι μωβ, κόκκινα, πορτοκαλοκίτρινα, έχουν μαύρα μαλλιά, κατουράνε μια φορά το μήνα (ή και τις αρνήσεις όλων των παραπάνω προτάσεων). Ωωω. Εντυπωσιακό.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΦΟΡΜΑΛΙΣΤΕΣ: Μην ακούσω τίποτα εντάσεις σχετικά με το πώς ορίζονται τα μαλλιά, το πορτοκαλί και το πουλί ως αντικείμενα της Θεωρίας Συνόλων, μερικές φορές είναι ωραίο να ξεχνιέσαι και να αφήνεις την ελευθερία της έκφρασης να σε παρασύρει.

(by Χρήστος)

5 σχόλια:

τα μαθηματικά συμβαίνουν είπε...

χα! πολύ καλό.. μαθηματικός είμαι (δλδ πήρα το πτυχίο μου, δεν ξέρω αν είμαι..)

ρωτάω: πως λέμε ότι θα αποδείξουμε ότι όλα τα στοιχεία του κενού συνόλου είναι πορτοκαλί, αφού αυτό δεν έχει κανένα στοιχείο; και πως αποδεικνύουμε και την άρνηση της πρότασης; και δηλαδή αφού τις αποδείξαμε ισχύουν, ε; δλδ ισχύει μία πρόταση και συγχρόνως η άρνησή της. οπότε έχουμε ασυνέπεια..;;

για πείτε ρε παιδιά.. τελευταία ασχολούμαι με θεμελίωση θεωριών και με λογική και έχω χαωθεί λίγο.. :P

Ανώνυμος είπε...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

omikron είπε...

Συμμερίζομαι το ερώτημα του "από κάτω"...
Αλλά κατανοώντας και την ελαφριά διάθεση της συγκεκριμένης ανάρτησης (ελαφριά υπό την έννοια της αποδέσμευσής της από τέτοιου είδους αυστηρές θεωρήσεις), παραθέτω το παρακάτω
http://3.bp.blogspot.com/_2P9B8dLm6zY/SJX2ErmFM3I/AAAAAAAAAgU/LeSCi_XxSqg/s1600-h/emptyset.gif
:P

Ανώνυμος είπε...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

JanuskieZ είπε...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors