17/12/07

Ο Γάιδαρος του Buridan

Ένας πεινασμένος, διψασμένος γάιδαρος κάθεται ακριβώς μεταξύ δύο δεματιών σανού, μπροστά στο καθένα από τα οποία βρίσκεται ένας κουβάς με νερό. Δεν υπάρχει όμως τίποτε που να το βοηθήσει αν θα παει προς τη μία μεριά ή προς την άλλη, και έτσι συνεχίζει να κάθεται εκεί μέχρι που πεθαίνει.

Αν υποθέσουμε ότι στο παρελθόν του ζώου δεν υπάρχει καμία αιτιώδης συνάφεια που να το προδιαθέτει να στραφεί προς το ενα ή το άλλο δεμάτι με σανό και κουβά με νερό και να τα προτιμήσει έναντι των άλλων, αν όλες οι πραξεις του ειναι αιτιωδώς προκαθορισμένες - ως αναπόφευκτες συνέπειες προηγούμενων αιτιών, οι οποίες είναι με τη σειρά τους συνέπειες προηγούμενων αιτιών σε μια ατελείωτη[ή σχεδόν ατελείωτη] αλυσίδα αιτιότητας που χάνεται στα βάθη του χρόνου - τοτε θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να πεθάνει.

Τώρα, αγαπητέ αναγνώστη
[που αντί να κάνεις κάτι επoικοδομητικό στη ζωή σου και κάτι χρήσιμο, να βρεις μια κοπέλα, να διαβάσεις ενα βιβλίο, να φυτέψεις ένα δέντρο, κάθεσαι και διαβάζεις αυτές τις-] ας υποθέσουμε ότι είσαι γάιδαρος. Και μάλιστα, όχι ένας οποιοσδποτε γάιδαρος, αλλά ο συγκεκριμένος γάιδαρος. Ναι, αυτός με τα 2 σανό και τους κουβάδες, στραβάδι. Δεν θα μπορούσες να επιλέξεις σε ποιο απο τα 2 να πας και θα πέθαινες της πείνας. Και της δίψας. Θα μπορούσες να το παίξεις βέβαια κορόνα-γράμματα με ένα κέρμα [κέρμα ο γάιδαρος?!], αλλά δε θα υπήρχε τίποτα να σε βοηθήσει να επιλέξεις σε ποια μεριά θα αντιστοιχίσεις την κορόνα και σε ποια τα γράμματα. Είσαι καταδικασμένος. Και αποφασισμένος να μην ξαναπατήσεις σε αυτό το μπλογκ. Ποτέ πχια. Ciao!

Φιλιά,
Μάνος.



(by Μάνος)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα δεν σκοπευα να ξαναπατησω ετσι και αλλιως....!:P:P:P Να 'σε καλα ρε sindar...

Ανώνυμος είπε...

Ωραία όλα αυτά, με τα μαθηματικά όμως, τι σχέση έχουν;

Ανώνυμος είπε...

Τι σχεση;;;Είναι γνωστό πως οι γαϊδαροι ξέρουν γεωμετρία.
Αν τοποθετήσεις ενα σανο απέναντι από ενα γαϊδαρο και φτιάξεις ένα δρόμο που φτάνει στο σανό με στροφές και όχι ευθεία, ο γαϊδαρος προτιμά να πάει ευθεία και όχι απο το δρόμο, διοτι ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως Η ΕΥΘΕΙΑ ειναι η συντομοτερη οδός.
Ενα ευθυγραμμο τμήμα ειναι μικρότερο από μια καμπύλη ίδιου μήκους.

Ανώνυμος είπε...

Απέδειξέ το

Ανώνυμος είπε...

Xmmm den katalava kala pou to paei to olo thema alla h peina kai h dipsa den einai mia aitia gia na paei pros ena opoiodhpote sano kai nero o gaidaros?

Katalavainw pws den einai aitio pou tha ton kanei na dialeksei sygekrimenh plevra, alla einai aitio pou tha ton anagasei na paei kapou, kai sta 2 isws :P
Apla mia skepsh....

Ανώνυμος είπε...

Χρήστε, είναι γνωστό από την Ευκλείδεια Γ. πως στο επίπεδο [και για να μην ακούσω ενστάσεις περί καμπυλότητας της Γης κτλ., μπορούμε να θεωρήσουμε πως ένας κατάλληλος περιορισμός μιας επιφάνειας μιας σφαίρας (με μεγάλη ακτίνα) συμπεριφέρεται σαν ένα επίπεδο] το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει δυο σημεία έχει το μικρότερο μήκος από οποιαδήποτε άλλη καμπύλη με άκρα αυτά τα δυο σημεία. Ίσως επανέλθω αργότερα με κάποια απόδειξη σε σύστημα συντεταγμένων.
Επίσης, για να καθησυχάσω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του Ground, πως ένας κτηνοτρόφος στο Βέλγιο πριν μια τετραετία[εκτός κι αν κάνω κάπχοιο -ναι, με χ- τραγικό λάθος]
διεξήγαγε το αντίστοιχο
πείραμα, (παίρνοντας το
ρίσκο να μείνει με έναν
γάιδαρο λιγότερο). Τελικά ο
γάιδαρος έφαγε και τα ΔΥΟ
δεμάτια σανό , χωρίς κανένα
ενδοιασμό-omg pwnd-, μειώνοντας την ισχύ
του παραπάνω φιλοσοφικού
παράδοξου και προβληματίζοντας ολόκληρη τη
σύγχρονη διεθνή φιλοσοφική κοινότητα που προφανώς σκέφτεται διαφορετικά από τον G_Z ..
Ground πέρνα μετά από δω, να μιλήσουμε για την καριέρα σου στη Φιλοσοφία της Επιστήμης! (Και τώρα θυμήθηκα το όλο σκηνικό με τις λύρες. Χμμμ.. ¬_¬)

Raiden Freeman είπε...

Ε ναι δν θέλω να σας το χαλάσω, αλλά εφόσον είναι αδύνατο να υπάρξουν 2 απόλυτα όμοια δέματα σανού, ακόμη και χωρίς μνήμη ο γάιδαρος μπορεί να επιλέξει όποιο του φαίνεται ελκυστικότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί παράγοντες, σωστοί και μη επηρεάζουν την επιλογή του. Μπορεί να είναι ζυγίζουν το ίδιο όμως το ένα να του φανεί περισσότερο, ή λόγω φωτισμού το ένα να του φανεί καλύτερης ποιότητας. Επίσης ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί δεν τρώει και τα 2, ποιός το απαγορεύει;

τα μαθηματικά συμβαίνουν είπε...

έψαξα στο internet γι αυτό το γάιδαρο και βρήκα ένα κείμενο.
μέρος του κειμένου είναι το post και η συνέχειά του είναι το σχόλιο του Μάνωυ [αντί για -ου :)].

το θέμα είναι ότι "αν υποθέσουμε ότι στο παρελθόν του ζώου δεν υπάρχει καμία αιτιώδης συνάφεια που να το προδιαθέτει να στραφεί προς το ενα ή το άλλο".

η πείνα και η δίψα δε μπορεί να του δείξει να πάει στο ένα αντι για το άλλο. επίσης, για να τα φάει και τα δύο πρέπει να αρχίσει από το ένα. και δε μπορεί να επιλέξει. αυτό είναι το θέμα!

δίνω τη δική μου απάντηση: θα επιλέξει τυχαία να πάει σε ένα από τα δύο. σε μεγάλο αριθμό γαϊδάρων στην ίδα περίπτωση, το κάθε σανό θα επιλεχθεί με πιθανότητα ~50%. :))

έτσι για να πω κάτι, επειδή έχω πιάσει όλα τα postς και απαντάω.. γιατί το τυχαία θέλει συζήτηση..