15/10/07

Αρχή=1/2*πάν

Όλα άρχισαν από το Big Bang…Χαρήκατε φυσικοί; Χα, αυτό το blog δεν ασχολείται με την φυσική. Ναι, τώρα μπορείτε να φύγετε. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που μπήκαν εδώ είτε τυχαία είτε επιτηδευμένα ψάχνοντας να βρουν κάτι το ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί τούτο το blog δεν ασχολείται με κάτι το extreme. Ούτε κάτι το ασυνήθιστο. Ούτε καν κάτι το ενδιαφέρον. Αυτό το blog ασχολείται αποκλειστικά με ανιαρά, ανούσια και συνηθισμένα μαθηματικά. Ας πάρουμε όμως από την αρχή. Σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιος, τέλος πάντων, είναι ο σκοπός ύπαρξης αυτού του blog. Βέβαια, ακόμη και αν δεν αναρωτηθήκατε, δεν μας καίγεται καρφί. Εμείς θα σας πούμε. Όλα άρχισαν, όταν με την παρότρυνση ενός καθηγητή μαθηματικών (ονόματα στο internet δεν λέμε, είναι επικίνδυνο) συγκεντρώθηκε μια ομάδα παιδιών με κανένα κοινό, πλην ενός: τα μαθηματικά (wild guess). Ο σκοπός αυτής της ομάδας πολύ απλός και συγκεκριμένος: η ανάγνωση του βιβλίου: «Yπόθεση Riemann: Η εμμονή με τους πρώτους αριθμούς» του John Derbyshire (όχι , ο σκοπός αυτού του blog δεν είναι η διαφήμιση, όπως πολλοί θα νομίσατε) με απώτερο στόχο την πλήρη κατανόηση της εικασίας του Riemann σχετικά με τους πρώτους αριθμούς. Όμως όπως είναι συνήθες όταν κάποιος ασχολείται με τα μαθηματικά, οι δραστηριότητες της «ομάδας» διευρύνθηκαν όσων αφορά την θεματολογία και έτσι αυτό που αρχικά τιτλοφορούταν «λέσχη ανάγνωσης» μετατράπηκε σε μια παρέα που συναντιόταν τακτικά για να μιλήσει για τα μαθηματικά. Πού κολλάει το internet στην όλη ιστορία; Είναι απλό. Από τις συζητήσεις της προαναφερθείσας «ομάδας», όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, μικρά ενδιαφέροντα θέματα που σχετίζονται με τα μαθηματικά, αποτελέσματα ή «ανακαλύψεις» , αν θέλετε, τις οποίες αποφασίσαμε να μοιραστούμε και με ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων το οποίο με τη σειρά του μοιράζεται το ίδιο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά με εμάς. Ο σκοπός αυτού του blog λοιπόν είναι η δημοσίευση διαφόρων ενδιαφέροντων θεμάτων, σχετικών πάντα με τα μαθηματικά από οποιοδήποτε μέλος της παρέας μας και ο σχολιασμός, καθώς και οι απόψεις ή οι προτάσεις εκ μέρους σας, όπως και η γενικότερη συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Περιμένουμε τα σχόλιά σας με ανυπομονησία.

Φιλικά,

Λέσχη του Άπειρου

ΥΓ: Αν πραγματικά υπάρξει ενδιαφέρον μέσα από το όλο τολμηρό εγχείρημα υπάρχει και η μακροπρόσθεμη προοπτική της δημιορυγίας ενός σχετικού forum (ευσεβείς πόθοι)…



(by Χρήστος)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Omada C? TI POY POS POTE ?
Emena de me rotise kanenas!

Regina είπε...

Ωραίο μπλογκ παιδιά. Για την υπόθεση του Ρίμαν πολύ ενδιαφέρον βιβλίο είναι "Η μουσική των πρώτων αριθμών" ;)

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια και ελπίζουμε σε περαιτέρω συμμετοχή...

τα μαθηματικά συμβαίνουν είπε...

είδα ότι μόνο σε αυτό το ποστ δεν έχω σχολιάσει..

καλό το blog παιδιά, συνεχίστε το, είναι πράγματι πολύ καλές οι συζητήσεις αυτές. σε "ανοίγουν" ως μαθηματικό και ως άνθρωπο. εγώ τα περισσότερα από αυτά τα άκουσα αφού τελείωσα το μαθηματικό.